/ personen / Marck Oostra
zoeken | portals | berichten | aanmelden | login

Contact


[adresgegevens alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers]


A Million Faces Agency:
telefoon: 020- 774 27 76marckoostra.nl

Mijn bedrijven

vakgebied

Lange speelfilm, Korte film, Commercial, ENG / reportage, Drama

Marck Oostra

keywords: acteur, scriptschrijver, regisseur

Marck wie...??

Marck Oostra maakte als jochie van vier indruk op de pers als de jonge Orestes in 'Iphigeneia in Aulis'. Drie jaar later schreef hij zijn eerste scenario. Spelen en schrijven gaan bij Marck sindsdien hand in hand.
Als acteur sprokkelde Marck zijn opleiding bijeen in Utrecht (Hogeschool voor de Kunsten), Maastricht (Toneelacademie), Londen (Royal Academy of Dramatic Arts), Amsterdam (o.a. Joe Weston en Helmert Woudenberg) en Hollywood (American Acadamy of Dramatic Arts). Hij heeft een zeldzame talenknobbel en een hobby voor accenten: hij speelt met evenveel gemak en overtuigingskracht in andere talen en dialecten als in algemeen beschaafd Nederlands.

In februari 2010 verscheen Raymond van Rijns langverwachte filmepos 'In het vuur van de storm', waarin Marck de drijvende rol van de Nederlandse SD-officier Gerard Wilder speelt. Op 29 september 2011 werd Marck op het Nederlands Filmfestival in Utrecht uitgeroepen tot beste acteur in een bijrol van het 48 Hour Film Project voor zijn rol als Ingmar Talis in 'Beet!'.
In de Dick Maas-thriller 'Quiz', die in 2012 verscheen, is Marck de gérant wiens chique restaurant het decor wordt van een macaber spel tussen de personages van Barry Atsma en Pierre Bokma.
Voorzover het grote publiek Marck kent, is het verder vooral van bijrollen in TV-series als 'Juliana 2', 'De coassistent', 'Moordvrouw' en verscheidene comedy's en soaps - en niet te vergeten: zijn vele, meestal komsiche hoofdrollen in commercials. Om zijn rol als Freek-met-de-gipsen-benen van TempoTeam kwam Marck in 'De wereld draait door', en de Heinz-commercial 'The Voice' bracht hem in talloze talen en landen op de buis. In Nederlandse en buitenlandse film- en theaterproducties heeft Marck bovendien letterlijk God en de duivel mogen spelen, en veel daar tussenin.

Marck schreef het scenario van een aantal theaterstukken en enkele korte films. Hij heeft een aantal volwaardige speelfilmprojecten op stapel staan, waarin o.a. Ruud van Megen hem coachte. Hij is trots Robin Pera en Raymond van Rijn daarin als co-scenaristen te hebben.

Film is Marcks grote liefde. Hij houdt van de authenticiteit waarom het oog van de camera vraagt, en van regisseurs die daar met hart en ziel voor gaan.Regisseurs, op hun beurt, houden van Marcks toewijding aan de gezamenlijke prestatie en zijn gevoel voor 'wat werkt', maar bovenal van zijn intense, gelaagde en afgewogen spel.
De vergelijkingen met Rowan Atkinson (door o.a. Paul Ruven) in komische en Kevin Spacey (door o.a. Raymond van Rijn) in dramatische rollen vindt Marck strelend – in het laatste geval: ook ná #MeToo. Zelf doet hij intussen liever Marlon Brando na; op wie hij overigens voor geen meter lijkt.

Foto's

Informatie

prijzen
Nederlands Filmfestival 2011- 48 Hour Film Project: beste acteur in een bijrol